Helserelatert coaching er først og fremst coaching som fokuserer på å hjelpe coachee (den som coaches) til en bedre livsmestring.
Helserelatert coaching har som hensikt å forebygge og styrke mental helse, og skal ikke under noen omstendigheter erstatte behandling fra autorisert helsepersonell.
Helserelatert coaching kan handle om å hjelpe mennesker som er sykemeldte eller som står i fare for å bli det. Det kan være unge mennesker som er utsatt for prestasjonspress, ungdom som faller ut av skolen, mennesker i livskriser, eller mennesker som skal mestre en sykdomstilstand. Det kan være mennesker med ledelsesutfordringer eller samarbeidsproblemer på jobben. Fellesnevneren er utfordringer som overgår mestringsressursene i øyeblikket.
Å praktisere helserelatert coaching innebærer et spesielt faglig og etisk ansvar, siden personer som oppsøker helsecoaching, ofte befinner seg i en spesielt sårbar situasjon. I dette ligger også et ansvar for å henvise videre der coachen ser at kunden har behov for en annen type hjelp, behandling og/eller oppfølging ut over det coachen kan gi.
Alternativregisteret og «registrert Helsecoach DNCF»
Helsedirektoratet godkjente den 21. februar 2012 DNCF som utøverorganisasjon i medhold av forskrift om frivillig registerordning for utøvere av alternativ behandling §3, jf. Lov om alternativ behandling §2 tredje ledd. Godkjenningen er basert på søknad fra DNCF. I søknaden ledd 3 fremgår det at DNCF legger til grunn for søknad: Norsk Bransjestandard for sertifisering av coacher som er utarbeidet i henhold til NS-EN ISO 17024-2003 Samsvarsvurdering.
DNCF kan på bakgrunn av vedtaket og gjeldende regelverk, informere fullverdige medlemmer som oppfyller DNCF sine fagkrav (DNCF sertifisert coach og gjennomført Juridisk fagdag) om adgang til å registrere seg.
Tittelen «registrert Helsecoach DNCF» kan benyttes ved registrering. Under behandlingsformer i registeret, kan behandlingsformen helsecoaching føres opp.
DNCF understreker at «registrert Helsecoach DNCF» ikke er en autorisasjon, lisens eller spesialistgodkjenning etter helsepersonelloven.
Av Lov om alternativ behandling fremgår det i § 2 tredje ledd: Med alternativ behandling menes helserelatert behandling som utøves utenfor helse- og omsorgstjenesten, og som ikke utøves av autorisert helsepersonell. Behandling som utøves i helse- og omsorgstjenesten eller av autorisert helsepersonell, omfattes likevel av begrepet alternativ behandling når det brukes metoder som i all vesentlighet anvendes utenfor helse- og omsorgstjenesten.